ЗАХИСТ КЛІТИН І ТКАНИНИ ВІД РАДІОНУКЛІДІВ
Щоб унеможливити проникнення в клітини радіонуклідів, в організмі людини має бути нагромаджена достатня кількість стабільних елементів, що є хімічними аналогами цих радіонуклідів.
Реалізація цього принципу спирається на концепцію вибіркового поглинання - здібності організму поглинати замість одного елемента інший - тієї ж хімічної групи, які мають такі самі хімічні властивості.
Так, цезій-137 перебуває в одній групі з калієм, натрієм, літієм. Стронцій-90 - з кальцієм, магнієм.
Характерною особливістю клітин щитовидної залози є їхня властивість вибірково накопичувати йод. При недостатній кількості йоду залоза збільшується. У разі довгострокової недостачі йоду виникають порушення розумового розвитку (особливо в дітей), спостерігається збільшення маси тіла, зниження кров'яного тиску, запори, сухість шкіри і волосся, зниження працездатності.
Для захисту клітин щитовидної залози від надходження замість стабільного йоду його радіоактивних ізотопів в організм вводяться йодисті препарати у вигляді крапель чи пігулок.
Щоденне вживання йоду з харчовими продуктами забезпечує постійний захист щитовидної залози (особливо необхідний людям, які проживають на територіях, забруднених радіонуклідами чи з недостатньою місткістю йоду у воді або ґрунті).
Йод міститься у всіх ягодах темного кольору (чорноплідна горобина, чорна смородина, чорниця, полуниця), в буряках, помідорах, грибах, червоному редису і т. п.
Стронцій-90 є хімічним аналогом кальцію, який становить 25 % кісткової тканини. При дефіциті кальцію спостерігається розм'якшення кісткової тканини чи розрідження кісткової речовини, ревматичні хвороби в суглобах, судоми, підвищене збудження.
Водночас кальцій блокує вбирання кістковою тканиною стронцію-90, попереджуючи радіаційне ураження кісткового мозку. Кальцій втрачається при термічній обробці.
Найбільш багаті кальцієм капуста, квасоля, мигдаль. Необхідно пам'ятати, що у продуктах харчування кальцій важко засвоюється організмом, за винятком козиного молока і сиру. Для задоволення добової необхідності організму в кальції достатньо 100 грамів сиру. Кисле середовище сприяє накопиченню кальцію, тому корисно запивати їжу кислими соками.
Чудовим джерелом кальцію є також мед. Для кращого засвоєння кальцію потрібен вітамін "Д", який є в печінці, яйцях.
Цезій-137 і калій, надходячи в організм, накопичуються переважно в м'язах, нирках, печінці.
Калій необхідний для нормального функціонування всіх м'язів, особливо серцевих, сприяє виведенню із організму води, а також належить до розряду проти склеротичних речовин.
Основними харчовими джерелами калію є овочі: морква, селера, петрушка, шпинат. Суміш соків із цих овочів застосовують для відновлення клітин і тканин при променевій хворобі. Рекомендується вживання салатів із капусти, огірків, редису, помідорів. Калій є в житньому хлібі, вівсяній крупі, бобових культурах.
Крім цього, існує так звана калієва сердечна суміш, яка складається із рівних часток кураги, чорносливу та родзинок. Півсклянки водного настою цієї суміші (разом із ягодами) забезпечують добову потребу людини в калії (які 500 г картоплі).
СПОСОБИ ОЧИЩЕННЯ ТА МЕТОДИ ЗНИЖЕННЯРАДІОНУКЛІДІВ У ХАРЧОВИХ ПРОДУКТАХВ ДОМАШНІХ УМОВАХ
Внаслідок кулінарної обробки продуктів наявність у них радіонуклідів значно зменшується. Значна частина шкідливих речовин з овочів і фруктів вилучається під час миття і знімання шкірки. При варінні картоплі, буряка, капусти, гороху, квасолі, щавлю, грибів і столової зелені активність радіонуклідів знижується ще на 10 - 20%.
Відповідно вся сільськогосподарська продукція повинна піддаватися ретельному очищенню, миттю і відповідній кулінарній обробці.
Слід враховувати, що при сушінні і варінні грибів, яблук, груш, винограду відбувається концентрація радіонуклідів в одиниці маси чи об'єму в десять разів.
Свіжі овочі, фрукти і ягоди необхідно промивати в проточній воді, а іноді бажано навіть вимочувати. Так, радіаційне забруднена полуниця (влітку 1986 р.) при витримці протягом 30 - 40 хв. у кислій воді (1 ст. ложка лимонної кислоти на
3 л води) втрачала 50 % своєї початкової радіоактивності.
РЕКОМЕНДАЦІЇ
Не бажано відварювати і запікати картоплю в лушпинні. При варінні овочів доцільно відварити їх до напівготовності, потім злити воду, залити овочі новою порцією води.
Перед приготуванням м'яса слід попередньо вимочити в холодній воді невеликими шматками протягом -1-2 годин, потім залити холодною водою і варити при слабкому кипінні до напівготовності без додавання солі. Відварене таким чином м'ясо потрібно використовувати при приготуванні різноманітних страв, особливо для дітей.
Необхідно пам'ятати, що слід надавати перевагу відвареним м'ясним і рибним стравам, а також стравам, які приготовлені на пару.
При використанні в їжу субпродуктів необхідно користуватися тими ж кулінарними прийомами, що й при обробці м'яса, а такі субпродукти, як легені і вим'я, краще в їжу не вживати.
Необхідно враховувати, що з кісток риби з підвищеним вмістом стронцію-90 в бульйон, юшку, суп переходить 10-40 % стронцію. Із кісток яловичини в кисле середовище (борщ) може переходити 60-70 % стронцію-90, у звичайний бульйон - до 40 %.
При приготуванні перших страв із використанням птиці в бульйон переходить лише 2-11% стронцію.
Одним із найефективніших способів очищення організму від радіонуклідів є гемосорбція, тобто поглинання їх твердим тілом чи рідиною з наступним виведенням із організму разом зі шлаками.
РАДІОЗАХИСНЕ ХАРЧУВАННЯ
Надходження радіонуклідів у зовнішнє середовище супроводжується включенням деякої кількості їх у процеси міграції, накопиченням у харчових продуктах і далі безпосередньо в організмі людини.
В обстановці, яка склалася, на здоров'я людини впливає не тільки структура харчового раціону, але і вміст у ньому чужорідних речовин.
Недостатнє вживання основних харчових речовин (білків, вітамінів, поліненасичених жирних кислот, мінеральних речовин) сприяє виникненню хвороб, зниженню опору організму. В умовах підвищеної радіаційної дії велике значення має забезпечення людини повноцінними білками, амінокислотами. Останні регулюють знешкоджуючу функцію печінки, беруть участь у кровотворенні, підвищують імунні сили, сприяють більш повному засвоєнню вітамінів та інших речовин.
Достатнє вживання білку сприяє зниженню накопичення радіонуклідів у організмі.
Джерелами повноцінного білку є яловичина, свинина, птиця, м'ясо кроля, яйце, риба, молоко і молочні продукти, а також білки рослинні, які містяться у великих кількостях у квасолі, горосі, зеленому горошку, гречаній і вівсяній крупах, хлібопродуктах із борошна грубого помелу.
Важливе значення має забезпечення організму вуглеводами, передусім харчовими волокнами і пектиновими речовинами. Довгострокова нестача в харчуванні клітковини (рослинних харчових волокон) призводить до порушення тривалості процесу травлення їжі, а також є фактором ризику в розвитку ожиріння, жовчнокам’яної хвороби, цукрового діабету і ряду інших захворювань.
Незамінними харчовими речовинами є вітаміни. Вони беруть участь у регуляції обміну речовин, підвищують стійкість організму до несприятливих факторів зовнішнього середовища. Без вітамінів порушується подвоєння ряду харчових речовин, процес кровотворення, знешкоджуюча функція печінки.
Вітаміни, наділені високою біологічною активністю, необхідні організму в невеликих кількостях - від мікрограмів до декількох міліграмів у день. Вітаміни не синтезуються в організмі або синтезуються в недостатній кількості і тому повинні надходити з їжею чи у вигляді полівітамінних препаратів типу "Ундевіт", "Ревіт", "Пенівід" та ін. Але їх дозування необхідно погоджувати з лікарем.
Вітамін Р один із перших застосовується як радіопротектор. Його біологічна дія в умовах іонізуючої радіації зумовлена захистом судинної стінки, передусім капілярів. В основі мембрано-зміцнювальної дії вітаміну Р лежить його дія як антиоксидантної "пастки" вільних радикалів. Він особливо ефективний у сполученні з вітаміном С.
Достатній вміст у раціоні харчування солей магнію і фосфору, калію і кальцію сприяє зниженню накопичення в організмі радіоактивних цезію і стронцію.
Важливе значення має збагачення організму оптимальною кількістю селену, а також заліза, яке легко засвоюється та бере участь у процесах кровотворення.
Містяться названі елементи в харчових продуктах і тваринного, і рослинного походження. Тому для забезпечення організму достатньою кількістю необхідних харчових речовин слід використовувати різноманітні продукти харчування, які доповнюють одне одного за вмістом енергетичних, пластичних і біологічно активних харчових добавок.
Материал підготувавначальник
курсівЦО г. Измаїл
ЮРЕВИЧ Н.П.