• Увеличить размер шрифта
  • Размер шрифта по умолчанию
  • Уменьшить размер шрифта
Главная Гражданская оборона ЯК ПОМЕНШИТИ ВПЛИВ РАДІАЦІЇ

ЯК ПОМЕНШИТИ ВПЛИВ РАДІАЦІЇ

E-mail Печать PDF

ЗАХИСТ КЛІТИН І ТКАНИНИ ВІД РАДІОНУКЛІДІВ

Щоб унеможливити проникнення в клітини радіонуклідів, в організмі людини має бути нагромадже­на достатня кількість стабільних елементів, що є хімічни­ми аналогами цих радіонуклідів.

Реалізація цього принципу спирається на концепцію вибіркового поглинання - здібності організму поглинати замість одного елемента інший - тієї ж хімічної групи, які мають такі самі хімічні властивості.

Так, цезій-137 перебуває в одній групі з калієм, натрієм, літієм. Стронцій-90 - з кальцієм, магнієм.

Характерною особливістю клітин щитовидної залози є їхня властивість вибірково накопичувати йод. При не­достатній кількості йоду залоза збільшується. У разі довгострокової недостачі йоду виникають порушення розумового розвитку (особливо в дітей), спо­стерігається збільшення маси тіла, зниження кров'яно­го тиску, запори, сухість шкіри і волосся, зниження пра­цездатності.

Для захисту клітин щитовидної залози від надходжен­ня замість стабільного йоду його радіоактивних ізотопів в організм вводяться йодисті препарати у вигляді кра­пель чи пігулок.

Щоденне вживання йоду з харчовими продуктами за­безпечує постійний захист щитовидної залози (особливо необхідний людям, які проживають на територіях, за­бруднених радіонуклідами чи з недостатньою місткістю йоду у воді або ґрунті).

Йод міститься у всіх ягодах темного кольору (чор­ноплідна горобина, чорна смородина, чорниця, полуни­ця), в буряках, помідорах, грибах, червоному редису і т. п.

Стронцій-90 є хімічним аналогом кальцію, який стано­вить 25 % кісткової тканини. При дефіциті кальцію спо­стерігається розм'якшення кісткової тканини чи розрідження кісткової речовини, ревматичні хвороби в суглобах, судоми, підвищене збудження.

Водночас кальцій блокує вбирання кістковою ткани­ною стронцію-90, попереджуючи радіаційне ураження кісткового мозку. Кальцій втрачається при термічній обробці.

Найбільш багаті кальцієм капуста, квасоля, мигдаль. Необхідно пам'ятати, що у продуктах харчування кальцій важко засвоюється організмом, за винятком козиного мо­лока і сиру. Для задоволення добової необхідності ор­ганізму в кальції достатньо 100 грамів сиру. Кисле сере­довище сприяє накопиченню кальцію, тому корисно за­пивати їжу кислими соками.

Чудовим джерелом кальцію є також мед. Для кращого засвоєння кальцію потрібен вітамін "Д", який є в печінці, яйцях.

Цезій-137 і калій, надходячи в організм, накопичують­ся переважно в м'язах, нирках, печінці.

Калій необхідний для нормального функціонування всіх м'язів, особливо серцевих, сприяє виведенню із ор­ганізму води, а також належить до розряду проти склеротичних речовин.

Основними харчовими джерелами калію є овочі: мор­ква, селера, петрушка, шпинат. Суміш соків із цих овочів застосовують для відновлення клітин і тканин при проме­невій хворобі. Рекомендується вживання салатів із капу­сти, огірків, редису, помідорів. Калій є в житньому хлібі, вівсяній крупі, бобових культурах.

Крім цього, існує так звана калієва сердечна суміш, яка складається із рівних часток кураги, чорносливу та род­зинок. Півсклянки водного настою цієї суміші (разом із ягодами) забезпечують добову потребу людини в калії (які 500 г картоплі).

СПОСОБИ ОЧИЩЕННЯ ТА МЕТОДИ ЗНИЖЕННЯРАДІОНУКЛІДІВ У ХАРЧОВИХ ПРОДУКТАХВ ДОМАШНІХ УМОВАХ

Внаслідок кулінарної обробки продуктів наявність у них радіонуклідів значно зменшується. Значна части­на шкідливих речовин з овочів і фруктів вилучається під час миття і знімання шкірки. При варінні картоплі, буряка, капусти, гороху, квасолі, щавлю, грибів і сто­лової зелені активність радіонуклідів знижується ще на 10 - 20%.

Відповідно вся сільськогосподарська продукція повин­на піддаватися ретельному очищенню, миттю і відповідній кулінарній обробці.

Слід враховувати, що при сушінні і варінні грибів, яб­лук, груш, винограду відбувається концентрація радіонуклідів в одиниці маси чи об'єму в десять разів.

Свіжі овочі, фрукти і ягоди необхідно промивати в про­точній воді, а іноді бажано навіть вимочувати. Так, радіаційне забруднена полуниця (влітку 1986 р.) при ви­тримці протягом 30 - 40 хв. у кислій воді (1 ст. ложка ли­монної кислоти на

 3 л води) втрачала 50 % своєї початко­вої радіоактивності.

РЕКОМЕНДАЦІЇ

Не бажано відварювати і запікати картоплю в луш­пинні. При варінні овочів доцільно відварити їх до напівготовності, потім злити воду, залити овочі новою порцією води.

Перед приготуванням м'яса слід попередньо вимочи­ти в холодній воді невеликими шматками протягом -1-2 годин, потім залити холодною водою і варити при слабкому кипінні до напівготовності без додавання солі. Відварене таким чином м'ясо потрібно використо­вувати при приготуванні різноманітних страв, особливо для дітей.

Необхідно пам'ятати, що слід надавати перевагу відва­реним м'ясним і рибним стравам, а також стравам, які приготовлені на пару.

При використанні в їжу субпродуктів необхідно кори­стуватися тими ж кулінарними прийомами, що й при об­робці м'яса, а такі субпродукти, як легені і вим'я, краще в їжу не вживати.

Необхідно враховувати, що з кісток риби з підвищеним вмістом стронцію-90 в бульйон, юшку, суп переходить 10-40 % стронцію. Із кісток яловичини в кисле середо­вище (борщ) може переходити 60-70 % стронцію-90, у звичайний бульйон - до 40 %.

При приготуванні перших страв із використанням птиці в бульйон переходить лише 2-11% стронцію.

Одним із найефективніших способів очищення ор­ганізму від радіонуклідів є гемосорбція, тобто поглинан­ня їх твердим тілом чи рідиною з наступним виведенням із організму разом зі шлаками.

РАДІОЗАХИСНЕ ХАРЧУВАННЯ

Надходження радіонуклідів у зовнішнє середовище су­проводжується включенням деякої кількості їх у проце­си міграції, накопиченням у харчових продуктах і далі безпосередньо в організмі людини.

В обстановці, яка склалася, на здоров'я людини впли­ває не тільки структура харчового раціону, але і вміст у ньому чужорідних речовин.

Недостатнє вживання основних харчових речовин (білків, вітамінів, поліненасичених жирних кислот, міне­ральних речовин) сприяє виникненню хвороб, зниженню опору організму. В умовах підвищеної радіаційної дії ве­лике значення має забезпечення людини повноцінними білками, амінокислотами. Останні регулюють знешкоджуючу функцію печінки, беруть участь у кровотворенні, підвищують імунні сили, сприяють більш повному за­своєнню вітамінів та інших речовин.

Достатнє вживання білку сприяє зниженню накопичен­ня радіонуклідів у організмі.

Джерелами повноцінного білку є яловичина, свини­на, птиця, м'ясо кроля, яйце, риба, молоко і молочні продукти, а також білки рослинні, які містяться у вели­ких кількостях у квасолі, горосі, зеленому горошку, гречаній і вівсяній крупах, хлібопродуктах із борошна грубого помелу.

Важливе значення має забезпечення організму вуг­леводами, передусім харчовими волокнами і пектино­вими речовинами. Довгострокова нестача в харчуванні клітковини (рослинних харчових волокон) призводить до порушення тривалості процесу травлення їжі, а та­кож є фактором ризику в розвитку ожиріння, жовчнокам’яної хвороби, цукрового діабету і ряду інших за­хворювань.

Незамінними харчовими речовинами є вітаміни. Вони беруть участь у регуляції обміну речовин, підвищують стійкість організму до несприятливих факторів зовнішнього середовища. Без вітамінів порушується подвоєння ряду харчових речовин, процес кровотворен­ня, знешкоджуюча функція печінки.

Вітаміни, наділені високою біологічною активністю, необхідні організму в невеликих кількостях - від мікро­грамів до декількох міліграмів у день. Вітаміни не синте­зуються в організмі або синтезуються в недостатній кількості і тому повинні надходити з їжею чи у вигляді полівітамінних препаратів типу "Ундевіт", "Ревіт", "Пенівід" та ін. Але їх дозування необхідно погоджувати з лікарем.

Вітамін Р один із перших застосовується як радіопротектор. Його біологічна дія в умовах іонізуючої радіації зумовлена захистом судинної стінки, передусім капілярів. В основі мембрано-зміцнювальної дії вітаміну Р лежить його дія як антиоксидантної "пастки" вільних радикалів. Він особливо ефективний у сполученні з вітаміном С.

Достатній вміст у раціоні харчування солей магнію і фосфору, калію і кальцію сприяє зниженню накопичення в організмі радіоактивних цезію і стронцію.

Важливе значення має збагачення організму оптималь­ною кількістю селену, а також заліза, яке легко за­своюється та бере участь у процесах кровотворення.

Містяться названі елементи в харчових продуктах і тва­ринного, і рослинного походження. Тому для забезпечен­ня організму достатньою кількістю необхідних харчових речовин слід використовувати різноманітні продукти харчування, які доповнюють одне одного за вмістом енергетичних, пластичних і біологічно активних харчо­вих добавок.

Материал підготувавначальник

 курсівЦО г. Измаїл

ЮРЕВИЧ Н.П.

Обновлено 26.09.2013 11:27  

Язык

English Russian Ukrainian
.
Баннер
.

Объявления:

Афиша ДК им. Т.Г.Шевченко:

  Справки по тел. 2-16-31.

 


Все видео:

.
Баннер
.

Измаил в цифрах:

С   6 по 13 ноября в Измаиле родились 11 малышей, 3  девочки и 8 мальчиков

Сейчас 235 гостей онлайн
Просмотры материалов : 5222877

Поиск по сайту

Баннер
Баннер

Главная Гражданская оборона ЯК ПОМЕНШИТИ ВПЛИВ РАДІАЦІЇ